כמה מילים על דפאטו Depāto (לא בהכרח בהקשר של קניות…)
המילה ״דפאטו״ נגזרת מהמילה האנגלית ״דפרטמנט סטור״ אבל אני ממליצה לשכוח מהר את כל האסוציאציות הקשורות לחנויות כלבו ישנות ועייפות או סתם ענקיות בלי שום פואנטה ולהקדיש לתופעה את תשומת הלב הראויה.
כדאי למי שמגיע לטוקיו לזמן מוגבל לקחת בחשבון שביקור בדפאטו אחת משתווה לביקור בחנות ספרים, מוזיאון, כמה גלריות שוות, שוק אוכל מושלם ובנוסף גם בכמה חנויות עיצוב מובחרות. ואם מתעקשים אז אפילו מקדש קטן.
ה״דפאטו״ או בשמם המקורי 百貨店 hyakkaten ״חנות מאה המוצרים״ החלו כחנויות מובחרות לקימונו ברובע היוקרתי של טוקיו כבר במאה ה17.
דמיינו לכם את הקונה המעודנת מתלבטת בין בד זה או אחר כשברקע נהנות המלוות שלה מתה עשיר ומכיבודים מעודנים. החללים הופכים גדולים יותר ומכילים איזורי תצוגה מרהיבים, נוספים אביזרים ולאט לאט מתפתחת תרבות שלמה של אסתטיקה מעודנת.
לימים הפכו החנויות לחנויות יוקרה, סמל לטוב טעם ולסטטוס חברתי.
סוג נוסף של חנויות התפתח עם הקמת מערכת הרכבות, התבקש שבכל תחנה גדולה ומשמעותית תהיינה גם חנויות המספקות את כל צרכיהם של העוברים בהן,
למרבה הנוחות. היום יש תחנות שנקראות על שם הדפטו שבה הן ממוקמות למשל תחנת mitsukoshimae ״לפני מיצוקושי״
אחת מהחנויות הוותיקות והיוקרתיות ביותר.
לעולם לא אשכח את הביקור הראשון שלי בדפאטו בשנות התשעים המוקדמות. לבשנו את מיטב מחלצותינו ובחגיגיות רבה נסענו לגינזה. נשמותינו האמנותית פרחו להן מרב השתאות והערכה. כמה יופי! מרב התלהבות קנינו במיטב כספינו כלי מעוצב לקטורת בצורת ציפור, יצירת אמנות יצוקה מברזל, כבדה ומלאת נוכחות. עד היום היא מוצבת במקום של כבוד בחדר היפני.
ביקור בדפאטו יכול להתחיל ברגע הפתיחה – טקס המתנהל יום יום באותה השעה במשך עשרות שנים ללא שינוי ממשי. דיילים ודיילות לבושים במדים מעוצבים, נראים בעצמם כמו בובות חלון ראווה, פותחים את שערי הדפאטו בטקסיות רבה וקידות למכביר תוך השמעת קריאת החובה בכל בית עסק ביפן-
いらっしゃいませ!
Irasshaimase! ברוכים הבאים!
הביקור האולטימטיבי בדפאטו מתחיל בקומת הגג, יש חנויות המתהדרות בגן יפיפה, נוף מרהיב, בית קפה או גלריה מעוצבת, פינות מנוחה המזכירות צילומים ממגזינים ואפילו מקדש קטן להקדיש בו מנחות לאלי הפרנסה והשפע.
בדפאטו החדשה והנפלאה בגינזה G6 למשל יש יציאה מרשימה לגרם מדרגות כאשר מימין לו קיר עצום של צמחיה, כאשר מגיעים למעלה מתגלה מזרקה מעניינת – שטוחה לחלוטין, מדמה מדרכה שטופת גשם.
בכל חנות מוחלפת התצוגה בהתאם לעונה, לעתים אמן ידוע אחראי למיצבים מופלאים התלויים מתקרת החנות, בG6 היתה תצוגה מרהיבה של עבודות של ייואי קוסמה באדום ולבן. גם בחנויות קטנות יותר מרגש לרדת מקומה לקומה ולגלות את העיצוב של כל אחת מהקומות.
אם החלטתם בכל זאת לקנות משהו קטן למזכרת תקבלו שקית נייר בגודל המתאים, כמובן שהכל ארוז בהקפדה יתרה. כשתשלמו יצהיר המוכר כמה קיבל מכם בקול וימנה בפניכם את השטרות או המטבעות, לאחר מכן יגיש לכם את העודף בשתי ידיים שוב תוך הצהרה בקול של סכום העודף במדוייק.
אין צורך לטרוח להכין מטבעות מראש, ביפן לעולם לא יעקמו פרצוף ויגידו לכם שאין עודף ומה זה השטר הגדול הזה, גם אם תתנו שטר של 10,000 ין על קניה של מסטיק תקבלו עודף בלי הנד עפעף.
בכל דפאטו יש מחלקות המהוות ממש גלרייה לאמנות ולמלאכות מסורתיות, ישנן כאלה המחזיקות בקימונו וכל האביזרים הנלווים לו – אובי (אבנטים) מרהיבים, קנזשי (סיכות שיער), תיקי יש מבדי משי של קימונו מניפות ועוד.
כלי קרמיקה נהדרים כמו קומקומים וכוסות תה בעיצובים נפלאים, שילובים מרתקים של מסורת וחידוש בדוגמאות ובגלזורות בגוונים עמוקים, סטים של סאקה מקרמיקה בסגנון מסורתי או מזכוכית עם קריצה עיצובית, תענוג אסתטי צרוף.
מי שאוהב אופנה ומותגים יכול כמובן למצוא את עצמו בגן עדן של גדולי המעצבים, גם בשדרת אומוטסנדו היפיפיה וגם בגינזה למשל.
מספיק להלך בין חלונות הראווה כדי להתמלא בכל היופי ולהתרגש.
אחזור לקומות בדפאטו כי אי אפשר לא להזכיר את הקומה אולי הכי מדהימה שאפשר לדמיין, בדרך כלל במרתף, קומת האוכל!!!
דוכנים מעוצבים להפליא של מטעמים מכל רחבי יפן, מתוקים ומלוחים, באריזות מתנה יפיפיות, לפעמים יש גם אפשרות לטעימות.
מחלקה של סאקה ומחלקה של פירות כשכל פרי עטוף בנפרד ומחירו בהתאם. אבטיח מרובע, מלון בצורת לב, נאשי (אגס יפני) עסיסי בגודל עצום…הכל בדיוק במראה הנכון והטעם מושלם.
לפעמים יש גם דלפק ואפשר לשבת על כסא גבוה ולסעוד, כשכמובן יש מתלה או סלסלה ליד כל מושב להניח את התיק והקניות שחס וחלילה לא יתגוללו על הרצפה ויפריעו למישהו.
אני יכולה להמשיך ולתאר עוד ועוד אנקדוטות מהדפאטו, כמו למשל מה קורה כשרוצים למדוד?
כמובן שחולצים נעליים בכניסה לתא המדידה וחשוב מאד! חובשים שקית בד על הראש כולל הפנים גם כדי לא ללכלך את הבגד באיפור ובאודם וכמובן כדי לשמור שלא ימרח ותצטרכי שוב לעמול על החידוש שלו שעות מול המראה.
(איפור ביפן זה כבר נושא לפוסט אחר ?…)
אגב לא הזכרתי שבימים של גשם הדפאטו היא מפלט מצויין, רק יש להקפיד לנער היטב את המטריה ולניילן אותה היטב במתקן המיוחד המיועד לכך בכניסה, לא נעים להיות האדם היחיד בכל החנות שמשאיר אחריו שובל של טפטופים.