אחד הדברים שמפתיעים מאד מבקרים ביפן כבר בשלב הנחיתה בשדה התעופה הוא השירותים.
אני יודעת שכבר כתבו לפני על השירותים האוטומטיים המדהימים ביפן ועל הטכנולוגיה המתקדמת בתחום אבל אני דוקא חושבת שהאבולוציה של השירותים ביפן מעניינת יותר.
זה לא מקרה שההשקעה וההתמקדות בשירותים ביפן כל כך גדולה.
עדות למשמעות העמוקה שיש לשירותים בתרבות היפנית היא מספר המילים הרב שמשמש להגיד את המילה.
אני יכולה לכתוב פוסט שלם רק סביב הטרמינולוגיה של שירותים ביפנית אבל אזכיר רק כמה מהמילים.
Toire トイレ המילה הנפוצה היום מגיעה מהשפה האנגלית, הרבה מילים מאנגלית החליפו את המילים המקוריות ביפנית, מה שקצת חבל כי בהיותן כתובות בקטקנה (כתב פונטי המיועד למילים משפות זרות) הן חסרות את הרובד הנוסף שיש למילים הכתובות בקנג׳י (הסימניות הסיניות).
Otearai רחיצת ידיים お手洗い
לא במקרה מכונים השירותים ״רחיצת ידיים״, חקירה קטנה מגלה שרחיצת הידיים היתה חלק חשוב מאד בטקס ההליכה לשירותים.
השירותים ביפן מוקמו תמיד במרחק מה מהבית, לא רק במעמד הגבוה אלא גם אצל איכרים. הדרך אל השירותים היתה בעצם גן קטן שתמיד היה בו אלמנט מים זורמים, בדרך כלל מבמבוק. ביציאה מהשירותים נטלו ידיים, ישנם תיאורים ספרותיים שמאזכרים זאת כבר במאה ה16 ואפילו קודם לכן.
Benjo מקום נוח 便所
Kanjo מקום פנאי 閑所
אילו מילים נהדרות למקום הכי אינטימי!
השירותים היו מבנה מיוחד שהוקדשה לו מחשבה רבה הן באסתטיקה והן בניקיון המופתי ששרר בהם. פורטוגזים שביקרו ביפן במאה ה19 תיארו מרחב יפיפה ונוח והזכירו אפילו את נעלי השירותים – מושג שקיים רק ביפן.
יש הטוענים שהמרחב הזה היה כל כך נעים ומרגיע שסביר להניח שהרבה יצירות מופת נכתבו בו.
אם במערב מתייחסים לשירותים כאל מקום מלוכלך וזנוח הרי שביפן השירותים מקבלים יחס מיוחד – קישוט השירותים הוא שם דבר ביפן, ריפודים מיוחדים לקרש האסלה היו להיט בשנות ה90 של המאה הקודמת,, זרי פרחים טריים שמונחים בכל יום מחדש, תמונות וקישוטים קטנים ושובי לב שמעטרים את החדר הקטן ומשרים רוגע והנאה אסתטית.
לגבי צורת השירותים – שירותי כריעה נחשבים עד היום להיגייניים יותר במקומות ציבוריים (באמת לא סימפטי לשבת על שירותים שאחרים יושבים עליהם, למרות כל אמצעי הנקיון הננקטים) ולכן לא מוותרים עליהם ברכבות למשל ובעוד מקומות גדולים המארחים קהל רב.
בבית כמובן תמצאו את השירותים הכי מתקדמים עם מערכות טכנולוגיות משוכללות שכוללות חימום מושב האסלה, פתיחה וסגירה אוטומטיים של מכסה השירותים, שטיפות מגוונות, ייבוש ועוד.
גם במקומות ציבוריים ישנם שירותים מתקדמים כאלה ולא פעם נקראתי לעזרה לתיירים שליוויתי כדי לכוון אותם לכפתור הורדת המים. חוויה שחוזרת על עצמה שוב ושוב – לגלות מה מבין כל הכפתורים נועד לסלק את הבושה ?
מי שמתעניין עוד יכול לבקר במוזיאון השירותים שהקימה חברת TOTO האמא של שירותי השטיפה האוטומטיים ביפן.
https://jp.toto.com/museum/en/
במוזיאון העתיד בטוקיו היתה ב2014 תערוכה שלמה סביב נושא השירותים, כולל התייחסות מפורטת למה שיוצא לנו מהגוף (רק על זה אפשר לעשות פוסט נפרד, נושא שמקבל יחס מיוחד גם בספרי ילדים ביפן)
מה שיפה הוא השיר שמשמיעים בתערוכה ובו מודים לשירותים, מה שלא מוזר כל כך ביפן בעצם, להודות לכל דבר שעשית בו שימוש .
https://youtu.be/RFiWiVhnRsU